2012. november 16., péntek

Fahéjas-szegfűszeges narancs-mandarin tea

Hozzávalók:
  • pár szem szegfűszeg,
  • pár darab egész, tört fahéj (ha rúdfahéjunk van, elég egy),
  • egy fél narancs héja,
  • egy fél mandarin héja,
  • víz.

Elkészítés:
  1. Mielőtt a mandarinokat és a narancsokat megpucolnánk, mossuk meg őket olyan meleg vízben, amit még a kezünk elvisel. Nem árt, ha finoman körömkefével is adunk nekik.
  2. Töröljük meg, majd fogyasztás előtt természetesen hámozzuk meg őket.
  3. A héjdarabokat lehetőleg jó kis darabokra tépjük, és papírlapon vagy tálban egy éjszakán át szárítjuk a radiátoron.
  4. A szegfűszeget és a fahéjat feltesszük főni egy kis lábasban. Amikor felfőtt, takarékra vesszük és hagyjuk még olyan 5-10 percig a gázon (nálam ez egy fog- és arcmosás ideje volt, de kb. ennyi).
  5. Amikor levettük, akkor rakjunk bele mandarin- és narancshéjat. Hagyjuk tíz percig állni.
  6. Szűrjük le, és kedv szerint lazíthatunk még rajta forró vízzel.
  7. Mézzel vagy üresen, forrón szürcsölgessük! (Elég édes, kóstoljátok meg édesítés előtt!)
A téli időszakban én lehetőleg gyűjtöm a mandarin és a narancs héját, mert nagyon finom, emésztést elősegítő tea készíthető belőlük. Fontos, hogy 10-15 percnél ne áztassuk tovább őket, különben keserű lesz az egész.
Ezt el tudom képzelni még úgy is, hogy tálaláskor citrom- vagy narancskarikákat rakunk a pohárba. Sőt, rúdfahéjjal kevergetve még hangulatosabb.
Nem érdemes eltúlozni a fűszereket és a héjakat, de minden attól függ, hogy mennyit főzünk. Nekem az 5-6 szem szegfűszegből, az 5 kis darab fahéjból és a fél-fél héjakból fél liter finoman illatozó főzetem lett, és az íze is jól sikerült.



Nekem a színe is nagyon bejött... :)
Lehet, legközelebb belefőzök egy filter gyömbér teát, vagy végre ráveszem magam, hogy vegyek egész gyömbért...
Filléres, újrahasznosított falatnyi egészség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...