2012. november 6., kedd

Joghurt

Hozzávalók:
  • 1 kis dobozos natúr joghurt (fajta és zsírtartalom mindegy - az enyém 0,1%-os volt),
  • 1 liter tej (vagy kevesebb, ok később - 1,5%-os volt).

Elkészítés:
  1. Öntsük a joghurtot egy fedeles műanyag dobozba.
  2. Öntsünk rá egy kis tejet, kavarjuk jól össze. Majd öntsük hozzá a maradék tejet.
  3. Lefedve meleg helyre rakjuk, egy éjszakára minimum, de nekem egy napig volt a radiátoron (olyan langyos még, nem forró).
  4. Közben egyszer-kétszer megkavarhatjuk.
  5. Hűtsük le és néhány napon belül fogyasszuk el.

A következő joghurthoz mindenképpen hagyjunk meg belőle valamennyit.

150 g kimérve a salátához
Őszintén szólva először nagyon szkeptikus voltam, mert hígnak látszott az egész. Arra is gondoltam, hogy talán ki fogom önteni az egészet úgy, ahogy van. De a reggel más eredményt hozott. Amikor átkavartam, akkor bizony sűrű volt. A fakanalat lenyalva pedig azt tapasztaltam, hogy nem is rossz az íze. Sőt, joghurtos volt! Megnyugodva mentem el az egyetemre.
Azért írtam, hogy lehetséges a kevesebb tej, mert nekem kicsit folyékonyabb lett, mint szokott lenni a joghurt, de nem sokkal. Viszont salátához, gyümölcsökhöz, a reggeli müzlihez ideális.
A neten egyébként házi tejet ír, vagyis abból a legjobb, de én sima dobozos tejből csináltam, és sikerült. Az íze olyan, mint a kiinduló natúr joghurt, a baktériumok abszolút jól szaporodtak el.
Az egész. Szép sima lett.
Hogy miért csináltam? Mert sok joghurttal járok, és szeretek kísérletezgetni. Aztán úgy voltam vele, hogy 200 forintot beáldozok erre. Igen, lett 1 liter joghurtom 200 forintból. Költségkímélő, az biztos. És most mar csak a tejet kell vennem, úgyhogy nincs megállás.

100 g joghurt: 45 kalória, 5 g szénhidrát, 1 g zsír, 3 g fehérje.

Egy joghurt, ami csakis az enyém. :)

Megjegyzés: Minél melegebb a radiátor, annál jobb.
Megjegyzés 2: 2,8%-os tejből sokkal jobb az állaga - igen, rávettem magam, hogy olyat vegyek: megérte!
Megjegyzés 3: Ha előtte olyan iható melegre melegítjük a tejet (mikróban max hőmérsékleten 3-4 percig az egy litert) és úgy keverjük hozzá a joghurtot, még inkább fejlődik a dolog.
Megjegyzés 4: Sokkal jobb az állaga, és finomabb, mint a bolti!

2 megjegyzés:

  1. Fú de jó vagy! Eddig azért nem csináltam, mert nem mertem bolti tejből, a házi meg forralni, hűteni, macerásnak tűnt! Kszi szépen :)) Izzítom a házi joghurtot, ami meg az enyimé lesz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :D Hajra hozza, remélem, sikerül a Tiedé! ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...