2012. november 24., szombat

Kefir

Nem is tudom, mióta szeretem a kefirt. Az biztos, hogy jóval korábban ismerkedtem meg vele, mint a natúr joghurttal (2011 tavasza), mégis az utóbbi időben eléggé a háttérbe szorítottam. Valamikor réges-régen anyu szoktatott rá egyébként: a friss kifli belemártogatva isteni - ez volt a vacsi.

Sokáig problémás volt számomra a leírása, ugyanis én hosszú í-vel ejtem, így e szerint is írtam. Mindig csodálkoztam, hogy miért húzza alá pirossal akár a szövegszerkesztő, akár más program. Azt persze nem is figyeltem, hogyan szerepelt a dobozon... Nos, ma már tudom, hogy KEFIR-nek kell írni.

A lényeg egyébként az, hogy megcsináltam ebből azt, amit néhány hete a joghurtból. A történet ugyanaz: egy doboz kefir, egy liter tej, ez bele egy fedeles dobozba, egy éjszakán át "kelesztjük" a radiátoron (minél melegebb, annál jobb - a joghurtnál is ez a helyzet), közben egyszer-kétszer átkavarjuk, és ha reggel jó az állaga vagy az íze, akkor mehet hűlni a hűtőbe. Azért egy héten belül lehetőleg fogyasszuk el. Újabb adaghoz hagyjunk meg kb. egy-másfél decit.

A poharat a keresztlányomtól kaptuk (húgomnak is van!), és annyira imádok belőle inni... :D Felváltva megy ebből, a telenorosból és a 4 decis zöldemből, mert az előbbiek csak 2 decisek. (Van egy negyedik is fent, de szerintem azt hazaviszem...)

Az íze olyan, mint a kaukázusi kefireké, tehát kissé szénsavas, pedig nem olyanból csináltam... Fini!

Lehet, egyszer ki kéne próbálnom ezeket 2,8%-os tejből, de még csak véletlenül sem áll rá a kezem, hogy olyat vegyek a boltban. Még soha nem vettem, de azért ittam már.

Továbbá most eszembe jutott, hogy ha lezuhannék egy lakatlan szigetre és sokáig kéne ott élnem, nagyon hiányozna a tej, a joghurt, a kefir és főleg a zab, az alma (meg még egy csomó dolog...). Még jó, hogy ez a helyzet nem áll fenn. De valamit biztosan kezdenék a kókusszal, és sok gyümölcsön élnék, meg megtanulnék halat fogni, és biztos, hogy adalékanyagmentesen étkeznék, le is fogynék pár kilót... Akkor vissza az ilyen képtelenségekből a jelenbe!

Egy deciben: 47 Kcal, 6 g szénhidrát,1 g zsír, 3 g fehérje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...