2012. november 24., szombat

Kölestej

Hozzávalók:
  • 10 dkg köles,
  • víz,
  • esetleg fahéj/gyömbér/édesítőszer.

Elkészítés:
  1. Mossuk meg a kölest, majd főzzük készre háromszoros mennyiségű vízben. Hagyjuk kicsit hűlni.
  2. Kis adagokban turmixoljuk össze a kölest egy liter vízzel.
  3. Ha már hideg, akkor rakjuk hűtőbe.

Az ötletet innen vettem, már régóta meg akartam csinálni. Nem kell igazi tejes hatásra számítani. Sőt, nekem egy kissé kétnemű, úgyhogy rázogatni kell - valószínűleg elég a kevesebb víz is, vagy nem mixeltem össze rendesen.
Jelen esetben én egész fahéjjal főztem meg a kölest, de nem nagyon érződik rajta, úgyhogy fogyasztáskor biztosan megszórom vele pluszban.

Hideg kóstolás után: mégiscsak érződik a fahéj! Meglepő, de igaz. Jó köleses íze van, nem tagadás, annak pont jó, aki egyébként is szereti a kölest. Viszont meg kell jegyeznem, hogy kicsit vizes, úgyhogy következőleg két decivel kevesebb vízzel turmixolom össze. Egyébként meg imádom! :D



Nekem ennyiből 1,2 liter lett. Értékek 1 deciben: 43 Kcal, 1 g fehérje, 8 g szénhidrát, 0,5 g zsír.

A köles egyébként: 362 Kcal, 11 g fehérje, 70,6 g szénhidrát, 3,9 g zsír, 1 g rost.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...