2012. december 23., vasárnap

Ági mézeskalácsa

A mézeskalács sokáig nem volt nálunk a karácsony része. Egyrészt talán anyu hamis mézese miatt, másrészt meg szerintem túl bonyolultnak találtuk az elkészítését. Aztán emlékszem, hogy néhány éve hazajöttem Pestről, és egy vasárnap este csak úgy kitaláltuk a húgommal, hogy csinálunk. A tésztát aznap este be is gyúrtuk, másnap meg nyújtottunk és szaggatunk... sok lett.
Többféle forma és minta... Írókázás nem lesz, azzal mindig csak besülünk.

Most is igazából a húgom csinálta és találta ki, én mással foglalkoztam. Viszont kaptam engedélyt, hogy ide is felkerüljön a recept. Féladagból dolgozott, és így is jó sok lett.

Hozzávalók:
  • fél kiló liszt,
  • 15 dkg vaj,
  • 12 dkg cukor,
  • 2 evőkanál méz,
  • 1-2 tojás,
  • 1 narancs reszelt héja,
  • 2 teáskanál szódabikarbóna,
  • szerecsendió, fahéj.

A húgom csipketerítővel csinált mintákat, de sajnos nem mindegyik látszik jól.
Elkészítés:
  1. A tojásokat keverjük habosra a cukorral.
  2. A lisztet a szerecsendióval, a fahéjjal és a szódabikarbónával kavarjuk jól össze.
  3. A vajat a mézzel és a narancshéjjal melegítsük össze.
  4. Mindezeket gyúrjuk össze, majd alufóliában pihentessük a hűtőben - minél tovább, annál jobb (nekünk olyan 3-4 órán át volt bent).
  5. Lisztezett deszkán nyújtsuk és szaggassuk (ha töredezne, hagyjuk egy picit a levegőn állni, majd folytassuk).
  6. Mielőtt sütőbe kerülnek, félig felvert tojásfehérjével kenjük meg a tetejüket, így lesznek csodaszépek.
  7. Előmelegített sütőben hat-nyolc perc alatt aranybarnára sülnek.

Nagyinknak születésnapja lesz, kap egy szívet... :) (Házi mazsolával díszítve)
Az egyetlen megjegyzésem ehhez a recepthez, hogy istenien narancsos illatú, annyira jó kinyitni a dobozt, és amikor sült, akkor is olyan jó volt... Na, jó, van második is: egyelőre kicsit kemény, de ennek azért kell puhulnia. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...