2012. december 23., vasárnap

Méteres

A bejglit emiatt a sütemény miatt szavaztam le. Még három hete elkezdtünk ötletelni anyuval, hogy mit kellene csinálni karácsonykor. Egyöntetűen megegyeztünk, hogy lesz egy krémes és valami sós ropogtatnivaló - közben meg húgom sütött mézeskalácsot is (előző bejegyzés). Így kikerült a bejgli a palettából, de hogy ne legyen hiány, pénteken volt tökös-mákos kürtös (vagyis kőttes), és valamiért nálunk egyébként sem volt hagyomány a bejglizés, eddig szerintem egyszer csináltunk, akkor nővérem kérésére úgy három-négy éve.
Ilyen lett... itt lehetséges, hogy kicsit vastag szeleteket vágtam...
Miért éppen Méteres? Mert ez gyerekkorom karácsonyi süteménye a Piramissal egyetemben. (A Piramis kb. két éve nem jött össze nekem, így azzal egyelőre nem akartam próbálkozni.) A Méteres viszont legalább tíz éve kikerült a süteményes listánkról, mert őzgerincformában kell sütni, és nem mindig jött ki, szóval sokszor nem sikerült jól a tészta. Idén viszont anyunak miattam sikerült szereznie két formát, így meg is csináltam ma. Előre szólok, hogy apu repetát kért belőle. ;)

Hozzávalók (amennyiből én csináltam, az eredeti recept sok cukrot ír) a tésztához:
  • 25 dkg liszt,
  • 18 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 1 sütőpor,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl meleg víz,
  • csipet só.

Elkészítés:
  1. A tojások sárgáját keverjük ki jól a cukorral.
  2. Lassacskán adjuk hozzá az olajat, majd a vizet is.
  3. Adagoljuk bele a lisztet és a sütőport.
  4. A tojásfehérjéket a csipet sóval verjük kemény habbá, majd keverjük el a tésztával.
  5. Ez két kizsírozott-lisztezett formára elég, osszuk el bennük.
  6. Előmelegített sütőben kb. húsz percig sütjük, de legbiztosabb a tűpróba.
  7. Ha megsült, vegyük ki a formából és hűtsük ki.

Ismételjük meg az előző műveleteket, csak most tegyünk a tésztához két evőkanál kakaót és legalább három-négy evőkanál meleg vizet is - érezni fogjuk, hogy mennyi kell az állaga miatt. Hasonlóan süssük ki, mint a sárga tésztát.

Krémhez:
  • 1-1 csomag vaníliás és rumpuncs puding,
  • 2 csomag vaníliás cukor,
  • 3-3 dl tej,
  • rum vagy rumaroma,
  • 25 dkg vaj,
  • 20 dkg porcukor.

Elkészítés:
  1. A pudingokat (a rumpuncsosba mehet egy kis aroma vagy rum, ízlés szerint) külön-külön a vaníliás cukrokkal főzzük meg, majd hűtsük ki, de közben időnként kavarjuk át őket.
  2. A porcukrot egy-két evőkanál vízzel keverjük el, majd kavarjuk habosra a vajjal.
  3. Ha meghűltek a pudingok, akkor az elkészült vajkrémet osszuk el bennük.

Összerakás:
  1. Vágjuk fel a tésztákat az őzgerincnek megfelelő vastagságra.
  2. Vegyünk egy sárga tésztát, rakjunk rá az egyik krémből, tegyük tepsire.
  3. Vegyünk egy barnát, rakjunk rá a másik krémből és illesszük az előzőhöz.
  4. Ismételjük ezt addig, ameddig van tésztánk vagy krémünk.
Csokira várva...
Az elkészült méteres rudak tetejére egy étcsokit felolvasztunk 1-2 evőkanál olajban, és meglocsoljuk vele.
Fontos, hogy vágáskor ferdén szeljünk, mert így lesz az igazi.
Csokizva
Más szemszögből
Egyébként megjegyzés elsősorban Nektek, másodsorban nekem: a krém sok lett. Pedig ez a tésztamennyiség is duplaadag, így ennek megfelelően dupláztam a krémet. Mind a két ízből a fele-fele lefagyasztásra került, mert ha nem teszünk így, akkor rájárunk, aztán kidobni meg nem akartuk, és megeshet, hogy később felhasználjuk őket valamire. Nem tudom, hol volt gond, pedig az első sor után már aztán igazán nem sajnáltam, kentem én bőven. Mindegy. A lényeg, hogy finom lett, gyermekkori hangulatom lett - akkor még csak az összeragasztásban segíthettünk...

Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...