2012. december 11., kedd

Tejbegríz

Hozzávalók 2 személyre:
  • 4 evőkanál tönkölydara,
  • 3 dl tej,
  • 2 dl víz,
  • 1-1 púpos teáskanál szőlő- és lenmag,
  • 2 teáskanál szezámmag (ebből nem lehet púpozni).

A tetejére:
  • 8 g vaníliás cukor,
  • 1 teáskanál kakaó,
  • 1 teáskanál karobpor.

Elkészítés:
  1. A vizes tejet rakjuk fel főni a magvakkal.
  2. Ha felfőtt a tej, akkor lassan öntsük bele a darát, és kavarjuk, nehogy csomós legyen.
  3. Kívánt sűrűségűre főzzük.
  4. A tetejét ízlés szerint szórjuk.

Ahány ház, annyiféle tejbegríz. Sőt, én tavaly hallottam először darakásaként.
A variációk tárháza itt is széles. Nekem ez a folyadék és dara arány jött be a búzánál, a tönkölynél is megfelelt. Olvasgattam, hogy ebből hogyan szoktak grízt főzni, és sok recept vízzel írta, de hát akkor az nekem nem tejbegríz, úgyhogy kevertem. Egyébként is fekete teával ittam, amibe megint ment tej. Az ízén meg nem hiányoltam a többet, pont jó volt.
A magvakat nem is éreztem, szétfőttek, bár szerintem a szőlő és a karob kettőse egy kicsit mogyoróssá tette - tavaly mogyoródarabos karobom volt, talán az ugrott be.
Ez a két adag. A szórás vastagnak tűnhet, de nem volt az: itt még nem olvadt szét, túl gyorsan fényképeztem...

Reggelire, desszertként, vacsorára... kinek mikor.

Ti hogy készítitek? Mikorra főzitek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...