2012. december 15., szombat

Zsákbamacska túrós

Hogy miért ez a neve? Mert egyrészt a túrót még múlt héten vettem, és annyira elbújt a hűtőben, hogy megfeledkeztem róla, csak ma reggel láttam meg: hétfőn járna le. Felbontottam, az illata még fenséges volt, úgyhogy kezdtem vele valamit. Másrészt amikor bontottam felfelé anyukám meggybefőttjét, akkor az elkezdett futni. Jó sok lét kiengedtem a földre, nem volt más választásom. Nem volt penészes, szaga sem volt, felpezsdülést sem éreztem, ahogy elkezdtem kóstolgatni, úgyhogy azt mondtam: bánja kánya, belerakom!

Így kezdődött minden. Aztán ha estére rosszul leszek, legalább tudom, miért van... De reméljük a legjobbakat!

Hozzávalók:
  • 250 g félzsíros túró,
  • 2 tojás,
  • egy csomag vaníliás cukor,
  • 1 db banán,
  • 1 citrom héja,
  • 1 ek tönkölydara,
  • 1 ek zabpehely,
  • 1 üveg lecsepegtetett meggybefőtt,
  • fahéj, szegfűszeg, szezámmag,
  • 1 kk szódabikarbóna.

Elkészítés:
  1. A meggyet csepegtessük le.
  2. A túrót a cukorral, a reszelt citromhéjjal és a banánnal jó alaposan dolgozzuk össze.
  3. Mehet hozzá a tojás, illetve a dara, a zab és a fűszerek (fahéj érzésre, szegfűszegből egy csipet, és nálam kb. egy evőkanál volt a szezámmag),
  4. Keverjük hozzá a meggyet, majd hagyjuk magára egy picit a hűtőben.
  5. Melegítsük elő közben a sütőt.
  6. Mielőtt formába öntjük, kavarjuk el benne a szódabikarbónát.
  7. Közepes lángon kb. 35-40 percig sütjük.
Lehet, hogy egy kis lekvár sem rontja el...
Én ennek a dolognak a felét ettem meg egy pohár kakaó kíséretében ebédre. A másik fele a holnapi ebéd lesz. Finom, laktató... Sőt, az mennyire "gáz", ha azt mondom, hogy ilyen finom valamit már régen csináltam? Ráadásul minden összejött végül benne: nem égett oda, át volt sülve, nem esett össze... Úgy látszik, kitapasztaltam ezt a sütőt.

Egyébként totálisan el tudom képzelni desszertként is. Nem édes, nem is hiányzott bele se a cukor, se a méz, se semmi: elég volt a pici vaníliacukor meg a banán. Esetleg ha csokival leöntjük, akkor még gusztább, de arra már nem volt kellő affinitásom. A szezámmag és a meggy kellettek bele, az illata is isteni volt, amikor kivettem. Na, ezért most odavagyok! :D Büszke vagyok a kreativitásomra.

Így nézett ki egyben - szépen feljött egyébként, nem gondoltam volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...