2013. január 23., szerda

Szilvás kölesgombóc

A történet ott kezdődik, hogy a hétvégén valamelyik vizsgámra való tanulás helyett reformédességek recepjeit néztem, és amikor a kölesből annyira egyszerű dolgokat hoztak ki, akkor azt mondtam: hiszen ilyet én is tudok! Igen, mert ez egyszerűen csak a köleskása egy pici meggyurmázása. Szóval pihenésképpen ma belevágtam.

Hozzávalók:
  • 12 dkg köles,
  • 2 dl tej,
  • 2 dl víz,
  • 1 csipet só,
  • 2 teáskanál nádcukor,
  • 1 kk fahéj,
  • 5 db negyedelt szilvabefőtt,
  • 20-25 g karobpor a forgatáshoz.

Elkészítés:
  1. A kölest átmossuk, majd a vízzel, tejjel, sóval, cukorral, fahéjjal megfőzzük - kb. 10-15 perc. Fedő alatt hagyjuk kihűlni. Én csak annyira hagytam hűlni, hogy kézzel bele tudjak nyúlni.
  2. Veszünk egy kis halmot, ellapítjuk, a közepébe rakunk egy szilvadarabot, majd gombócot formázunk belőle. És így tovább, amíg van köles. Nekem 18 kb. egyforma golyó sikerült.
  3. Megforgatjuk karobporban.
  4. Hűtőben hagyjuk összeérni.
Ragyogó gasztroajándék, jó desszert (kb. 40 kalória van egyben!), a gyerekek is abszolút jól elszórakoznak vele, és a lehetőségek tárháza kifogyhatatlan, valószínűleg kétszer sosem fogom ugyanúgy elkészíteni: kókuszba forgatva, darált dióba, csokiba... Benne valami magféle, egyéb fűszerek... Sőt, úgy is el tudom képzelni, hogy belereszelve egy alma... Hm... Lesz még ezzel találkozásom, azt hiszem. :D

Én ebédre ettem meg 9-et, a holnapi ebéd a másik 9. Most ezt kívántam. Egyébként jót tett neki a hűtő, mennyeien összeért (kb. egy órát volt ez, szóval a holnapi... nyami!).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...