2013. január 12., szombat

Tönköly-rozskenyér

Hozzávalók:
  • 1 kg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,
  • kb. 80 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
  • kb. 20 dkg fehér liszt,
  • 2 db élesztő (100g),
  • 2 teáskanál cukor,
  • víz,
  • só,
  • szezámmag és lenmag.
Nekem ízre és illatra is nagyon tetszik. :)

Elkészítés:
  1. Az élesztőt kis vízben a cukorral futtassuk fel.
  2. A rozs- és tönkölyliszteket egy nagy tálban a lenmaggal és a sóval (két-három csipet) elegyítsük el.
  3. A halom közepén csináljunk kis mélyedést, és öntsük bele az élesztőt. További víz hozzáadásával gyúrható állagú tésztát készítünk. Ilyenkor természetesen folyamatosan egy kis fehér liszttel lazíthatunk a tésztán.
  4. 30 percig meleg helyen kelesztjük.
  5. Osszuk négyfelé a tésztát, formáljuk meg őket, tegyük a formába - amiben kisütjük - újabb 30 percre. Vágjuk be a tetejüket. (Közben majd melegítsük elő a sütőt olyan 180°-ra.)
  6. Mielőtt berakjuk a sütőbe, vizezzük be a tetejét és szórjuk meg a szezámmaggal. Jó, ha a sütőbe egy tálban vizet rakunk párologni.
  7. 50-60 percig süssük, de közben forgassuk és kicsit vizezhetjük is a tetejét.
Ennyi lett. Egyenként olyan 70-80 dkg-osak egyébként. :)

Langyosan, frissen készült kőrözöttel fogyasszuk! Jó étvágyat! :)

Én az egyik sajátomat kint hagytam, és majd idővel elfogy, a másikat viszont kettévágva raktam el a mélyhűtőbe, és amikor kell majd, az előtt felolvasztom, és éppen csak olyan lesz, mintha a sütőből jött volna ki... :)

Fogok-e még sütni kenyeret? Oh, naná! Bár ezek most biztosan elegek lesznek a vizsgaidőszakra, de majd februárban visszatérek a projektre...

Jah, és óriási köszönet a húgomnak, az ő közreműködése nélkül ez a projekt nem készülhetett volna el! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...