2013. március 23., szombat

Karobos-rumos zabkeksz

Eredetileg muffint terveztem, viszont megkívántam a kekszet, és úgy döntöttem, ezúttal nem veszek, hanem csinálok. Pláne, hogy minden volt kéznél.

Hozzávalók:
  • 10 dkg zabliszt (zabot ledaráltam),
  • 10 dkg tönkölyliszt (teljeskiőrlésű),
  • 40 g nádcukor,
  • 20 g karobpor (el kellett használnom, ennyi maradékom volt),
  • 1 tojás (feltörve 60 g volt),
  • 20 g olívaolaj (más olaj vagy vaj is jó, de nekem most ez volt),
  • 1 csipet só,
  • 1 kk szódabikarbóna,
  • 1 tk rumaroma,
  • gyömbér.

Elkészítés:
  1. Ha nincs zablisztünk, akkor daráljuk le a zabot - én aprítóban a nagyszeműt kicsit kisebb darabokra daráltam, mint az aprószeműt... Érthető?
  2. A száraz hozzávalókat keverjük el: a liszteket, a sót, a szódabikarbónát, a gyömbért és karobport.
  3. A cukrot a tojással verjük fel habosra, majd öntsük a száraz összetevőkhöz a rummal együtt.
  4. Gyúrjuk jól össze, s közben adagoljuk hozzá az olajat is.
  5. Két kis rudat formázva, folpackba tekerve pihentessük a hűtőben kb. két órát.
  6. Gyújtsuk be a sütőt, s amíg melegszik, addig tetszőleges vastagságú darabokat vágjunk le a kis keksz-szalámikból. Kicsit lapítgathatjuk is.
  7. Nekem 5 perc alatt megsült a sütőben, fogalmam sincs, hány fokon.
  8. 29 darab sikerült (a négy vége picit kisebb lett), s idestova 42 kalória van egy darabban. Hamm!

Nem túl édes, pont jó. Jó kis keksz, az íze hasonlít a háztartásiéhoz, de mégis másabb. Tudnám egész nap ezt enni!
 Következőleg csak simán tojás nélkül, esetleg kefirrel vagy joghurttal sütés nélkülit is csinálok, de a nyers tojás miatt nem akartam a kis szalámikat magában fogyasztani, pedig akkor is jól nézett ki!

3 megjegyzés:

  1. Mivel fogalmam sem volt, mi az a karobpor, így rágugliztam, és nekem is kell! :) Mennyi idő alatt eszel meg ennyi kekszet? Ez olyan ropogósra sül?
    Annyi mindent tanulok Tőled, Tőletek, nem győzöm megköszönni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt most négy nap alatt. Még mindig van, úgyhogy elosztottam, holnapra is jut. :) De kaptak belőle a koliban is, plusz a saját kekszeimnél meg tudom állni, biztos a kevesebb cukor miatt, hogy ne habzsoljam be. :)
      Örülök a tanulásodnak!
      A fehér az a zabdarabok maradványai, ahogy felszeleteltem őket, kókusz nem került bele, pedig az is lett volna...
      Igen, ez ropogós lett. :)

      Törlés
  2. Ami fehér van benne, az a zab, vagy kókusz?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...