2013. április 7., vasárnap

Hárommagvas tönkölykenyér

Hozzávalók:
  • 200 g tönkölyliszt,
  • 60 g tönkölykorpa,
  • 40 g búzacsíra,
  • 20 g lenmag,
  • 20 g szezámmag,
  • 20 g szőlőmag,
  • 25 g élesztő,
  • 2 tk cukor,
  • 1-2 tk só,
  • pici tej,
  • 2 dl víz,
  • zabpehely a tetejére (12 g környékén).

Elkészítés:
  1. Pici tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a korpával, a magvakkal és a sóval jól elkeverjük, kis krátert képzünk a közepébe.
  3. A kráterbe beleöntjük az élesztőt, és dagasztani kezdünk. A 2 dl víz is mehet bele.
  4. Meleg helyen bő fél óráig kelesztjük, majd átgyúrjuk és belerakjuk a formába.
  5. Újabb fél óráig hagyjuk kelni, majd picit megvizezzük a tetejét és megszórjuk a zabpehellyel (következőleg veszek direkt erre tönkölypelyhet, hogy teljes legyen az összhang).
  6. Előmelegített sütőben 50 percig sütjük. Én raktam egy tálban legalulra vizet, úgy párologtattam közben, és sokkal jobban, szebben sült, meg egyszer-kétszer megfröcsköltem vízzel a tetejét. Kb. félidőnél kivettem a formából, és utána hagytam úgy. A végén meg teljesen le is vettem takarékra a tüzet.
620 g-os lett, az összetevők kb. 400 g-ot tettek ki, szóval a másfélszeresére nő.

Az ízére még várok, hadd hűljön!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...