2013. április 1., hétfő

Mézes krémes

A tészta
Hozzávalók:
  • 10 dkg cukor,
  • 5 dkg zsír,
  • 60 dkg liszt,
  • 10 dkg méz,
  • 2 tojás,
  • 4 ek tej,
  • 2 kk szódabikarbóna.

Elkészítés:
  1. A cukrot, a zsírt, a mézet, a tejet és a tojásokat jól elkeverjük, majd lassan beleöntjük a szódás lisztet.
  2. Jól gyúrható tésztát kapunk.
  3. Négyfelé osztjuk a tésztát, és vékonyan kinyújtjuk őket.
  4. Előmelegített, 180°C-os sütben pirulásig sütjük (kb. 5 perc).

A krém
Hozzávalók:
  • 6 ek gríz,
  • 6 dl tej,
  • 1 vaníliáscukor,
  • 1 ek rumaroma,
  • 1 ek víz,
  • 10 dkg porcukor,
  • 12 dkg margarin.

Elkészítés:
  1. A grízből, tejből és vaníliáscukorból sűrű tejbegrízt főzünk, amit hagyunk kihűlni.
  2. A porcukrot elkeverjük a vízzel és rumaromával, majd alaposan összemixeljük a margarinnal.
  3. Ha kihűlt a gríz, akkor elegyítjük a vajkrémmel.

Összerakás:
+ 3-4 ek baracklekvár.
  1. Egy tésztalapot tepsibe helyezünk, majd megkenjük az előbb elkészített krém felével.
  2. Rárakjuk a következő lapot, amit vékonyan baracklekvárral kenünk meg.
  3. A harmadik lapot a maradék krémmel vonjuk be, majd rárakjuk az utolsó lapot.
  4. Olvasztott csokival öntjük le a tetejét, és minimum egy éjszakára hagyjuk összeérni, különben a tészta nagyon törik és a krém is kifolyik belőle. Legjobb, ha eldugjuk még magunk elől is.
Nálunk mézeszserbó néven is fut, kiadós sütemény. Minél tovább hagyjuk érni, annál finomabb. Sokan a lekvár helyett is krémet tesznek bele, de nekünk így az igazi. Plusz általában vaníliapudingos vagy főzött krémmel rakjuk össze, de most grízes lett.
Középen, értelemszerűen. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...