2013. július 29., hétfő

Bodzás almalekvár

Hozzávalók:
  • 2 kg kásás alma,
  • 1 kg bodza,
  • 20 dkg méz (lehet több is, ízlés dolga),
  • 2 db Quittin 3 in 1,
  • 1 tk őrölt gyömbér.

Elkészítés:
  1. A bodzát fésüljük le az ágakról, majd mossuk meg jó alaposan.
  2. Az almák magházát megmosást követően eltávolítjuk, illetve apró kockákra vágjuk.
  3. Az almát egy nagy fazékban rakjuk fel párolódni. Ha megvan, turmixoljuk le.
  4. Adjuk hozzá a bodzát, a mézet és a Quittint is. Újra mixeljük össze egy kicsit.
  5. Rakjuk fel, és felfővés után kb. öt percig kavargassuk még.
  6. Szétadagolás előtt keverjük el benne a gyömbért.
  7. Meleg dúcban hagyjuk kihűlni.
100 g-ra 80 kalória környékén van, ha jól számoltam. :)

Tavaly is csináltunk már almalekvárt - akkor körte volt a másik gyümölcs benne -, de idén anyu mondta, hogy olvasta valahol bodzával. A legjobb lekvár lett, amit mostanában ettem, nagyon jó a kombináció. Sűrű is, gyönyörű a színe, és az ízlelés más-más szakaszában érezhető az alma, a bodza, illetve a gyömbér.

Készült egy második adag is, abból raktunk feleekkora üvegekbe is, hogy többnek tűnjék. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...