2013. augusztus 18., vasárnap

Mákos linzer

Hozzávalók a tésztához:
  • 24 dkg fehérliszt,
  • 16 dkg zabliszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 6 dkg cukor,
  • 2 dkg kakaó,
  • 3 tojás sárgája,
  • 1 citrom héja,
  • 1 sütőpor,
  • 2 ek tej,
  • 1 csipet só.

  1. A hozzávalókból tésztát gyúrunk, és hűtőben pihentetjük fél órácskát.
  2. Két felé vesszük és kinyújtjuk.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 45 dkg darált mák,
  • 10 dkg cukor,
  • 15 dkg zabliszt,
  • 5 dkg fehérliszt,
  • 1 sütőpor,
  • 1 tk fahéj,
  • 1 citrom héja,
  • fél citrom leve,
  • 3 dl tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 3 tojás fehérje,
  • 1-2 üveg meggybefőtt (60 dkg) lecsepegtetve,
  • csipet só.

  1. A hozzávalókat a só és a fehérje kivételével jól összekavarjuk.
  2. A fehérjét keményre verjük a csipet sóval és hozzáadjuk a mákos tésztához.
  3. Az első kinyújtott tésztát villával megszurkáljuk, majd rásimítjuk a mákos masszát.
  4. Szórjuk meg ízlés szerint a meggybefőttel - vagy friss is lehet, esetleg egyéb más gyümölcs.
  5. Rakjuk rá a második lapot és ismét szurkáljuk meg villával.
  6. Jól előmelegített, 180°c-os sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Tálalás előtt porcukorral szórjuk. (A kép készültekor még meleg volt a sütemény, így ráolvadt volna...)
Amennyiben 35 szeletre vágjuk, úgy egy darab értékei: 229 kalória, 6 g fehérje, 23 g szénhidrát, 12 g zsír. De én személy szerint nem is bírtam egy szeletnél többet megenni belőle.
Fehér mákkal készült, és természetesen lehet kevesebbel is, csak anyu ennyit kapott, és nem akartunk 10 dkg-ot pakolgatni, ezért belement az egész.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...