2013. december 23., hétfő

Keksz (ajándékba)

Hozzávalók az alaptésztához:
  • 500 g liszt,
  • 250 g vaj (vagy 200 g zsír),
  • 200 g porcukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 tojás,
  • fél csomag sütőpor,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna,
  • 1 citrom héja,
  • csipet só.

Elkészítés:
  1. A lisztet a cukrokkal, a sütőporral, a szódával, a reszelt citromhéjjal és a sóval keverjük el.
  2. Kicsit olvassuk meg a vajat, majd azzal és a tojással gyúrjuk össze a tésztát.
  3. Nekem nem kellett hozzá semmi, de ha nem állna össze, akkor még egy tojással, vagy tejföllel, tejjel lazíthatjuk.
  4. Tegyük hűtőbe fél órára - vagy akár egész éjjelre is.

További hozzávalók:
  • 50 g darált mák és egy negyed citrom leve,
  • 50 g apróra darált kókusz és egy teáskanál rum + kb. 40 g cukor a forgatáshoz,
  • 1-2 ek kakaó (kb. 30 g), pici víz,
  • 50 g darált dió és egy-két teáskanál rum + 20 db fél diószem,
  • 50 g étcsoki és 1 ek olaj.

Elkészítés:
  1. A tésztát mérjük le és osszuk négyfelé - nálam pont 1 kilós volt, így 250 g-os részekre vágtam.
  2. Értelemszerűen az egyik negyedhez adjuk a mákot és jól összedolgozzuk. Apró golyókat tépkedünk belőle, a tenyerünk között ellapítjuk és tepsire helyezzük.
  3. A másodikhoz adjuk a kókuszt, majd amikor szétlapítottuk, akkor az egyik oldalát cukorba nyomjuk, és az üres oldalával rakjuk a tepsire.
  4. A harmadik negyedhez jön a kakaó, majd lapítsuk.
  5. A negyedik felébe jön a dió, és mindegyik keksz tetejébe nyomjunk egy fél diót.
  6. Nekem mindegyik negyedből kb. 17-18 keksz jött ki.
  7. Légkeverésen kell nekik olyan 12-15 perc 180°-on, de nézegessük.
  8. Ha kihűltek, akkor olvassuk fel a csokit az olajjal. A kakaóst egészen csokizzuk be, a mákost pedig csak csíkozzuk.

Tippek:
  • Lekvározhatjuk is őket, de akkor megpuhul - ha valaki bevállalja, hajrá. Így nagyon omlós és igazán kekszállagú.
  • Használhatunk másfajta fűszereket (fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, mézeskalács keverék, stb.) és természetesen másfajta ízesítéseket is.
  • Készíthetjük mandula, dió vagy kifli formában is, de nyújtani is lehet és szaggatni (ez utóbbi esetben több lesz, és vékonyabbak).
  • Akár csokiba márthatjuk valamelyik alján vagy felét, és úgyis jól néz ki.
  • Az alaptészta nagyon jó, bátran variálható.

Értékeket nem számítok, mert ajándékba készült, és az ajándékozott mindent imád nagyon édesen, így ezzel lepem meg.

2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon guszta, csak ne felejtsem el, síelésre ezt fogom sütni, köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, és nincs mit. :) Aztán csak hajrá! ;)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...