2014. január 25., szombat

Ágnes napi csakis diós torta

A tortalaphoz:
  • 25 dkg darált dió,
  • 5 tojás,
  • 10 dkg cukor,
  • csipet só,
  • fél csomag sütőpor,
  • egy kk fahéj,
  • egy ek rum.

Elkészítés:
  1. A cukrot a tojássárgájával keverjük habosra, majd adjuk hozzá a diót, a sütőport, a fahéjat és a rumot.
  2. A tojásfehérjét a csipet szóval verjük keményre. A felét jó erősen, maradéktalanul kavarjuk bele a diós krémbe. A másik felét meg már óvatosan, lágy mozdulatokkal.
  3. Öntsük kivajazott-lisztezett tortaformába!
  4. Előmelegített sütőben süssük készre!


A csokimázhoz:
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor,
  • 2 ek cukor,
  • 2 ek víz,
  • 1 tk rum,
  • 1 tk kókuszzsír.

Elkészítés:
  1. A kókuszzsír kivételével mindent főzzünk össze egy tálban - míg el nem kezd gyöngyözni.
  2. Aztán keverjük el benne a kókuszzsírt, majd kenjük meg ezzel a kihűlt tészta tetejét.
  3. Hagyjuk megdermedni, csak utána rakjuk rá a krémet!

A krémhez:
  • 20 dkg darált dió,
  • 1 dl tej,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 12,5 dkg vaj/margarin,
  • 10 dkg porcukor,
  • egy kk fahéj,
  • egy citrom héja,
  • 3 ek rum.

Elkészítés:
  1. A tejet a vaníliás cukorral melegítsük fel a mikróban.
  2. A dióra reszeljük rá a citrom héját és adjuk hozzá a fahéjat is, majd keverjük simára a felfuttatott tejjel.
  3. A porcukorból és a vajból, valamint a rumból csináljunk vajkrémet.
  4. Végük keverjük össze a két krémet.
  5. Kenjük a csokimázas rétegre!

Grillázs:
  • 2 ek cukor,
  • 5 dkg apróra vágott dió.

Elkészítés:
  1. A cukrot olvasszuk fel, mintha karamellt készítenénk.
  2. Vegyük le a tűzről és keverjük el benne a diót.
  3. Borítsuk ki sütőpapírra és hagyjuk kihűlni.
  4. Tördeljünk apró darabokat, és azokkal díszítsük a tortát!

Rémisztek adatokkal: az egészben 5981 kalória, 139 g fehérje, 368 g szénhidrát és 424 g zsír van.
Semmiféleképpen nem diétás, bár gluténmentes, figyeljük a jó oldalát. A csokimáz annyira jó lett (titka a holland kakaópor), hogy megtartjuk és máshoz is felhasználjuk még.
Jó tanács: minél kisebb formában sütjük a tésztát, annál nagyobb lesz, és utána annál magasabb. Nekünk kis lapos lett, de lehet jó nagy szeleteket vágni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...