2014. május 11., vasárnap

Túró rudi

A tésztához:
  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj/margarin,
  • 1 kisdobozos kefir,
  • 1 tojás,
  • 1 ek cukor,
  • 1 ek kakaó,
  • 1 kk szódabikarbóna
  • csipet só.

  1. A tésztát összegyúrjuk és pihentetjük egy kicsit.
  2. Majd két részre osztjuk, és akkorára nyújtjuk őket, hogy kibélelje az őzgerincformát, és be is fedje a tetejét.

A töltelékhez:
  • fél kiló félzsíros túró,
  • 3 tojás,
  • 2 cs. vaníliás cukor,
  • 2 ek cukor (édesszájúaknak több),
  • 2 ek gríz,
  • 1 citrom héja,
  • keményebb színes, savanykás lekvár (nálunk bodzás alma).

Elkészítés:
  1. A túrót törjük át, majd keverjük el a cukrokkal, a tojás sárgájával, a citrom héjával és a grízzel.
  2. Verjük fel a habot, majd forgassuk bele a túróba.
  3. Az egyik őzgerincbe tett tésztára tegyük rá a túrókrém negyedét, majd középen vékonyan kenjük meg lekvárral. Tegyük rá a második negyed krémet, és fedjük be a lelógó tésztával.
  4. A másik őzgerincnél ugyanígy járjunk el.
  5. Előmelegített sütőben, hőlégkeverésen, 180°-on 20-25 perc alatt megsül.
  6. Amikor kihűlt, csokival is leönthetjük, de még egyszerűbb megporcukrozni.
Lekvár helyett keverhetünk mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt a túrókrémbe.
A mi formánk kicsi, szóval lehet, hogy a nagy őzgerincben csak egy lesz, erre már nem emlékszem...

2 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós! nekem most lett kész a túrós bukta, várom, hogy hűljön! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, az is finom. Nálunk is lehetőség volt, hogy az lesz-e, de én e mellett döntöttem. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...