2014. augusztus 13., szerda

Kakaós céklatorta vaníliás túrókrémmel

Hozzávalók a tésztához:
  • 34 dkg reszelt cékla (nyers),
  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg méz,
  • 10 dkg ráma,
  • 15 dkg natúr joghurt,
  • 3 dkg kakaópor,
  • 4 tojás,
  • fél csomag sütőpor,
  • 1 kk szódabikarbóna,
  • 2 tk rumaroma,
  • 1 kk fahéj, fél kk szerecsendió, negyed kk szegfűszeg,
  • csipet só.

Elkészítés:
  1. A céklát reszeljük le, majd keverjük el a natúr joghurttal, a rummal, a mézzel, a rámával és a tojássárgákkal.
  2. A lisztet mérjük ki, keverjük el benne a kakaót, a sütőport, a szódát és a fűszereket. Ezt jól kavarjuk bele a céklás keverékbe.
  3. A tojásfehérjéket verjük fel a csipet sóval, majd először a kétharmadát erős mozdulatokkal keverjük el a tésztában, végül a maradékot óvatosan. Én sütőpapíros formába öntöttem.
  4. Előmelegített sütőben, 180 fokon 60 percig sütöttem - mert kicsi a forma, és magasra jött fel, szóval több idő kellett neki.
  5. Hűtsük ki, majd vágjuk három részre.

Hozzávalók a krémhez (nekem végül 10 dkg megmaradt):
  • 4 dl tej,
  • 1 csomag vaníliapuding,
  • 1 csomag vaníliacukor,
  • 10 dkg méz,
  • 40 dkg félzsíros túró,
  • 15 dkg ráma,
  • 20 g étcsokoládé (a tetejére).

Elkészítés:
  1. Rakjunk fel 3 dl tejet főni. Közben a pudingot keverjük el 1 dl-ben. Amikor felfőtt a tej, keverjük el benne a pudingos tejet és még főzzük nagyjából fél percig, miközben folyamatosan kavarjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni!
  2. A pudingba mixeljük bele a mézet, a cukrot és a rámát, majd a túrót is.
  3. Háromfelé osztva először az első lapra, majd a másodikra is kenünk, végül a maradékot a torta oldalán és tetején igazítjuk el.
  4. Az étcsokit almareszelőn lereszeljük, majd a torta oldalát és tetejét megszórjuk vele.

A szüleim 26. házassági évfordulójára készült.
Összesen: 5157 kalória, 145 g fehérje, 540 g szénhidrát, 258 g zsír. Szeletenként (kb. 12) 430 kalória.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...