2014. szeptember 14., vasárnap

Mákos zabkeksz


Hozzávalók:
  • 80 g darált mák,
  • 60 g zabpehely,
  • 60 g zabkorpa,
  • 40 g nádcukor,
  • 120 g félzsíros túró,
  • fél dl tej (0,1%-os),
  • 1 tojás (60 g),
  • 20 g kókuszzsír,
  • 1-1 tk fahéj és gyömbér,
  • 1 tk sütőpor,
  • 1 csipet só.

Elkészítés:
  1. A száraz hozzávalókat (mák, zab, korpa, cukor, fűszerek, sütőpor és só) alaposan elkeverjük.
  2. Adjuk hozzá a tojást, a kókuszzsírt, a túrót és a tejet, majd lágy tésztává kell gyúrnunk.
  3. Hagyjuk állni a hűtőben legalább egy órát, ez idő alatt a zab és a korpa megduzzadnak.
  4. Vegyük ki, gyúrjuk át, és amíg bemelegszik a sütő, addig kis adagokat vegyünk a markunkba, formázzuk golyóvá, majd lapítsuk ki és tegyük egy sütőpapíros tepsire.
  5. 10-15 percig süssük, sütőtől függően.
24 közepes darab készült, 1 keksz adatai: 62 kalória, 3 g fehérje, 6 g szénhidrát, 3 g zsír.

Én most félzsíros túrót használtam, mert nagyon jó áron vettem (annyiba került a fél kiló, mint általában a negyed kiló zsírszegény), de persze a keksz értékei csökkenthetők zsírszegénnyel. Ahogy tej helyett is lehet másikat használni, de nekem most csak ez volt - és szerintem ugyanolyan az íze, mint a 1,5%-osé. Igény szerint lehet bele citromhéjat reszelni vagy vaníliacukrot rakni, esetleg rumaromát. Abból dolgoztam, amim volt.
Azt hittem, a túró miatt nem lesz ropogós, de végül is a külseje ropog, a belseje meg puha. Lehet, picivel több cukrot megbírt volna, viszont így is el fog fogyni.

Hasonlót már egyébként sütöttem, de ha megnézitek, a mostani inkább reformverzió. 

MEGJEGYZÉS: Ha nem fogy el két-három napon belül, akkor tároljuk hűtőben, mert megpenészedik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...